NEAT – Praktiskt och bekvämt är inte bra för din hälsa!

NEAT – nonexercise activity thermogenesis.

Med NEAT avses all aktivitet som förbränner energi utöver när du sover, äter och tränar. Det kan alltså vara allt ifrån att du lagar mat, dammsuger, tar dig till och från arbetet, arbetar eller pratar i telefon.,

Även om du inte tränar i den allmänna bemärkelsen så kan all aktivitet bidra till att höja din energiförbrukning. 

Stillasittande är inte hälsofrämjande. I Sverige är cirka en tredjedel av befolkningen otillräckligt aktiva visar SCAPIS som är ett världsunikt forskningsprojekt där 30 000 svenskar i åldrarna 50–64 år genomgått omfattande hälsoundersökningar i sex av Sveriges största städer. Samtidigt vet man att risken för att dö i förtid är mellan 30 och 40 procent högre bland dem som rör på sig för lite.

Drygt var tionde person i Sverige dör på grund av för lite motion.

Det visar en världsomspännande kartläggning av dödsfall kopplade till fysisk inaktivitet som organisationen Global Observatory for Physical Activity (GoPA) gjort.

Enligt WHO är fysisk inaktivitet en av de ledande riskfaktorerna för cancer, hjärtsjukdom, stroke och diabetes (typ 2). De uppskattar att 4-5 miljoner dödsfall hade kunnat undvikas om jordens befolkning var mer aktiv.

Mina tankar kring NEAT – obekvämt är bra

Att stillasittande är farligt på det sätt att det medför både ökad sjuklighet och för tidig död har vi hört förut.

Jag hörde talas om begreppet för första gången när jag såg en av Michael Moseleys dokumentärer, ”The truth about exercise”. Jag tänkte, precis som många andra, att om jag går till gymmet tre gånger i veckan så räcker det. Jag vet att jag t.o.m. tänkte att jag kunde vila resten av dagen när jag varit på gymmet. Jag tror inte att jag var ensam om att tänka så och jag tror många även tänker att de kan unna sig något extra eftersom de varit och tränat en timme på gymmet. Jag hade en tendens att bli bekväm när jag väl hade satt mig ner och bad min man hämta saker som jag behövde för att slippa resa på mig.

Jag tror det var någonstans i samband med denna dokumentär som jag började stå när jag arbetade. Jag hade inget höj- och sänkbart skrivbord då men jag skapade mitt eget ståskrivbord med hjälp av lådor. Enligt Dr. James Levine (som Mosley intervjuar i dokumentären) ökar förbränningen endast 10% av att stå jämfört med att sitta men du är mer benägen att röra dig och börja gå när du redan står vilket kan dubbla och tom trippla din förbränning.

När jag står och jobbar så står jag sällan stilla utan jag brukar stå och gunga fram och tillbaka eller vagga till musiken jag lyssnar på. 

Det är bättre att stå än att sitta och bättre att gå än att stå. 

Jag har dessutom problem med diskbuktning i min ländrygg och att sitta förvärrar mina problem avsevärt. Det hjälper till att påminna min att ställa mig upp och att gå. 

Numera försöker jag tänka på detta i alla situationer. Jag erbjuder mig att hämta saker och det gör inget om jag glömt något när vi sätter oss för att äta middag. 

Inrätta inte ditt liv för praktiskt och bekvämt, det är inte bra för din hälsa!

Hur håller jag reda på min “NEAT”?

Min smarta klocka

Jag är ett teknikfreak och är ofta tidig med att köpa den senaste tekniken. Jag tycker det är roligt att använda tekniska hjälpmedel och när det gäller hälsa har jag haft stegräknare innan aktivitetsarmband fanns, sen blev det aktivitetsarmband och sen ett antal olika smartklockor. Jag har testat olika smartklockor genom åren men har fastnat för Samsungs smartklockor i slutänden. De har en bra balans mellan smarta funktioner och sportfunktioner. Är man en elitidrottare kanske de inte räcker till men för en fritidsmotionär har de allt jag behöver och mycket mer. Den jag har just nu är en roséfärgad Samsung galaxy watch 3. 

Den jag har just nu är en roséfärgad Samsung galaxy watch 3. Det är den bästa och snyggaste smarta klockan jag haft. 

Den har e-sim vilket gör att jag inte behöver ha med mig klockan när jag är ute och går mina promenader (om operatören har den tjänsten). Jag kan både ringa och skicka sms direkt via telefonen. Jag kan även ladda ner mina spellistor och spela musik från min klocka utan min telefon. Jag har också aktiverat google pay så jag kan betala med min klocka i butiken och inte behöver ha med mig varken börs eller telefon. Jag använder inte Samsungs telefoner men den fungerar utmärk till andra androider och även till iPhone. Jag har testat. Eftersom Samsung Galaxy 4 förmodligen släpps i augusti 2021 (de brukar släppa sina nya modeller i augusti) så har priset på 3:an dykt och kostar nu bara häften av vad den kostade när den lanserades.

När det kommer till hälso- och sportfunktioner kan klockan bland annat mäta

 • blodets syresättning (som ju varit så viktigt nu under Covid-19)
 • fall

Med falldetektionen påslagen kan jag enkelt skicka SOS-meddelanden och ringa nödsamtal till utvalda kontakter om jag skulle råka ramla inomhus eller ute på träningen. 

 • steg
 • aktiv tid
 • sömnregistrering med detaljerad information om din sömncykel
 • puls
 • blodsocker
 • stress
 • blodtryck

Efter en träningsrunda får jag från Galaxy Watch 3 information om 

 • tid 
 • distans 
 • förbrukade kalorier 
 • puls
 • VO2-max-värde
 • rundan utritad på en karta eftersom klockan även har GPS 

Om det är en löprunda får jag min löpstil analyserad, en nyhet i den här klockan, och diagram med 

 • pulszoner
 • distans
 • höjdskillnader och 
 • tempo
 • I telefonen kan jag sedan få bra översikt över träningsrapporten.
 • Jag kan dessutom övervaka min menstruationscykel med klockan.

Det finns funktioner där jag kan lägga till 

 • mat
 • vatten
 • vikt 

där klockan hjälper till att påminna dig om att dricka och äta om det skulle behövas.

Min Oura

Under mitt sökande efter bättre hälsa stötte jag för ett halvår sedan på ett nytt hjälpmedel för att registrera min hälsa. Jag var nyfiken men avvaktande då priset för denna är högt.

För två månader sedan slog jag ändå till och köpte den – en Ōura.

Ōura. Jag har den i guldfärg men den finns i många varianter.

Ōura är en ring som du har på dig dygnet runt och som precis som din klocka kopplas ihop med din telefon. För de som vill kunna registrera hälsodata men som uppfattar smartklockorna som stressande är detta ett fantastiskt alternativ.

Ringen är överlägsen i sin precision och data jämfört med alla klockor på marknaden. Den mäter dessutom från ditt finger vilket ger ett mer exakt värde. 

Den har infraröda sensorer (sk PPG) istället för den gröna LED-sensorn som sitter i de flesta “wearables” som min klocka tex. Den har en temperatursensor som mäter temperaturen från huden. Variation i kroppstemperatur kan ge data om din kropps hälsostatus. Ringen har en accelerometer (som även många klockor har) och när den sitter på fingret kan den registrera mycket små rörelser. 

Under dagen mäter den 

 • aktivitetsnivå
 • kalorier
 • steg
 • inaktiv tid
 • tupplur

Under natten mäter den 

 • vilopuls
 • Hjärtfrekvensvariabilitet (Heart Rate Variability (HRV))
 • andningsfrekvens (Respiratory Rate)
 • kroppstemperatur
 • Lätt sömn, djupsömn, REM-sömn och vakenhet under natten
 • Hur mycket du rör dig i sömnen
 • Vilken tid du går och lägger dig
 • Sömnkvalitet

Den kan låta likt en smartklocka men det är en annan grej. Den är helt fokuserad på hälsa och varje dag får jag insikter och lär mig nya saker som varför det är viktigt att lägga sig inom ett visst tidsfönster, hur hjärtfrekvensvariabiliteten fungerar och varför den är viktig ur ett hälsoperspektiv. 

Den har tre dagliga rubriker som är readiness, sleep och activity goal progress. Under varje rubrik finns mycket mer att hämta (som det jag nämnde ovan).

Jag bär den hela tiden förutom när jag laddar den. Jag får en varning när jag öppnar appen på morgonen om att jag bör ladda ringen innan jag går och lägger mig på kvällen. Laddningen tar ca 2 h för full laddning och det brukar jag passa på att göra de sista timmarna innan jag går och lägger mig och oftast ändå inte är så aktiv eller när jag står framför datorn och arbetar. Jag laddar den ungefär en gång i veckan. 

Deras app är verkligen den bästa hälsoappen jag stött testat. Jag får fördjupad  information om allt som ringen mäter – om jag vill, vilket jag tycker är viktigt. Den skickar inte notiser och stör och vissa dagar går jag inte alls in i appen och slipper då jobbiga påminnelser från appen. De har även en hemsida med mycket information och även om den är pushigare med att sälja sin produkt är det ändå så att jag går in där självmant. 

När jag skulle beställa ringen fick jag efter betalning välja om jag ville ha hem ett testkit (kostnadsfritt). Jag beställde testkitet och i detta fanns plastringar i olika storlekar som jag skulle bära hela dagar för att känna vilken storlek som blev bäst. Detta var ett stort plus i kanten. Hade jag inte fått detta kit hade jag beställt en för liten ring.

För ringen betalade jag 419 euros. Är det värt det? Hittills JA. Jag förväntar mig att den ska hålla och fortsätta leverera i många år till. Vi får se om det blir så!

Av: Malin 

Källor:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15387473/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16475414/

https://www.who.int/health-topics/physical-activity#tab=tab_2

https://www.pbslearningmedia.org/resource/4e15bd4d-5a20-4704-bbe6-3923a86f2214/the-truth-about-exercise-what-is-your-neat/